HUR ALLTING STARTADE

Vår historia

Så skapades 16 Weeks Of Hell

Målet är att hitta balans

Vi säger nej till folk som vill ha en ”quick fix” och inte är beredda att göra jobbet

Tony Anderssons träningshistoria är gedigen. Vid 25 års ålder började han hänga på gymmet, med fokus på bänkpress och tunga vikter. Han har dessutom ett långt förflutet som både hockey- och fotbollsspelare i olika klubbar. 

När Tony närmade sig 40 kände han att han inte riktigt nådde det där sista steget med sin träning och började därför se över sin kost och träning för att skapa det ultimata upplägget. På sin 40-årsdag var han i sitt livs form och träningskonceptet 16 Weeks of Hell® var fött.

Svaren på de vanligaste frågorna

Allt du velat veta om 16WOH men aldrig vågat fråga!

TONY ANDERSSON

VD, Grundare & Coach

Efter att ha rannsakat sig själv och gjort en översyn över både kost, träning, vila samt analyserat egen kunskap och forskningsläge satte Tony ihop ett upplägg inför sin 40 årsdag (som då låg ca 8 månader fram i tiden).

Med detta upplägg som grund tog sig Tony till nästa nivå i sin fysiska utveckling och på 40 årsdagen var fysiken bättre än någonsin. Sedan dess har detta varit en helt naturlig livsstil och konceptet/upplägget har hela tiden utvecklats till att bli dagens 16 Weeks of Hell®.

Idrottsbakgrund

Ishockeyspelare upp till 20 års åldern med IK Westmannia Köping. Inför varje höst finns det fortfarande delar i kroppen som tror det är en ny säsong på gång.

Fotboll som spelare och ledare i många klubbar. Bland annat Munktorp BK, Köping FF, Motala AIF, IK City Eskilstuna och Sandvikens IF. Höjdpunkten än så länge i karriären var när Sandvikens IF slog ut ett chockat AIK fotboll ur Svenska cupen 2013.

ROBERT ANDERSSON

Ekonomiansvarig

Med en träningsvilja, träningstålighet och styrka som få, är det enbart kosten som hindrat fysisk toppform de senaste åren. När kosten nu är i harmoni, både inspirerar och imponerar Robert på samtliga som får ta del av hans tidiga morgonträningarna och den järnvilja han visar upp både i och utanför gymmet.

Idrottsbakgrund

Ishockey i IK Westmannia Köping upp till junioråldern.

Fotboll i Munktorps BK som pojk, junior och seniorspelare.

Junior samt Damlagstränare i Munktorps BK.

Vår historia

Onsdag 15 februari 2017 genomfördes det allra första gympasset och 16WOH som fenomen var ”född”. Den där våren 2017 var det blott fem deltagare samt jag själv som tog oss igenom det första uppstyrda upplägget av det som numera är känt som 16 Weeks Of Hell.

Resultatet de fem gjorde inspirerade många i min och deras närhet vilket resulterade i att det var 65 personer som genomförde det hösten 2017.

När vårsäsongen 2023 är slutförd så har ca 8500 deltagare genomfört 16WOH vilket är en helt fantastisk siffra.

Under sommaren/hösten 2018 ändrade vi som företag inriktning, eller rättare sagt vi blev mer som ett företag. Från att ha sett detta som en bisyssla till min karriär som fotbollsspelare växlade vi nu upp och fokuserade fullt ut på 16WOH med allt vad det innebär.

Med vi menar jag i det läget jag själv och min bror, Robert Andersson, som sedan hösten 2018 är de två som äger företaget 16WOH. Via rätt slags medarbetare har vi lyckats skapa något unikt, både vad gäller upplägget mot deltagarna men även som företagsklimat för oss ägare och inte minst för våra anställda.

Jag är alltid oerhört tydlig med en sak, det allra viktigaste inom 16WOH är våra deltagare. Oavsett vad som sker i och kring företaget 16WOH eller mig som frontperson så är deltagarna inom 16WOH vår främsta prioritet. Så har det vart sedan dag 1 och så kommer det alltid vara. Utan våra deltagare och deras resultat, berättelser är vi ingenting. Dessutom är feedbacken från våra deltagare direkt avgörande för det faktum att vi som coacher och företag sakta men säkert blir lite bättre hela tiden. Att stanna upp och bara vara nöjda ligger inte i varken min eller mina coachers natur.

Principerna som hela programmet bygger på är dock betydligt äldre än så och tar sin början hösten 2011 då jag, Tony, tar ett aktivt beslut att ändra om mina kost och träningsvanor till det som numera är 16WOH.

Där och då, hösten 2011, fanns det inga som helst planer på att det skulle resultera i ett företag som berör (och upprör) så många människor, men att det har blivit så är en härlig men surrealistisk känsla som enklast kan beskrivas som livskvalité.

Kosten i sig bygger på en proteinrik kost med tillräckligt hög andel fett och klart mindre mängd kolhydrater än de flesta, felaktigt enligt mig, väljer att äta. Jag är inte det minsta ”rädd” för kolhydrater men har lärt mig vilken mängd just min kropp mår allra bäst av, något som fler skulle må bra av att ta reda på.

Träningen rent gymmässigt är ett resultat av många års praktisk erfarenhet samt teoretisk kunskap. Det vi kallar för 6 times 6 är mitt tydliga upplägg av gymträning. Om det är rätt eller fel är för mig helt ointressant eftersom det givetvis finns massor av bra sätt att träna på. Jag tycker av olika anledningar att detta är det bästa för de flesta.

Coachningen inom 16WOH är medvetet tydlig, ärlig och hjärtlig. Vi vill ge våra deltagare bästa möjliga förutsättningar att utvecklas både i gymet och som människor med allt vad det innebär. Då är det min fasta övertygelse att ärlighet och tydlighet måste finnas där. Sedan får vi aldrig glömma bort att det är människor vi jobbar med och därför finns hjärtligheten och förståelsen med som ett givet inslag. Men att sanningen via tydligheten ibland kan vara jobbig att höra och hantera är en självklarhet.

Varför då denna helhet, varför denna kost och träning? Det korta svaret är för att jag, och oerhört många med mig, mår fantastisk bra av det.

Jag har lärt mig att leva i kaloribalans, dvs jag har lärt mig att äta den mängd mat min kropp faktiskt behöver. Varken mer eller mindre. Att få våra deltagare att leva i kaloribalans efter programmet är en av våra främsta viljor. Om det sedan sker via 16WOHs principer eller via någon annan kosthållning lägger jag ingen värdering i, men kaloribalans är det tillstånd där vi mår som allra bäst rent fysiskt.

Träningsmässigt är de främsta effekterna att du blir uthållig, skapar en styrka i förhållande till din kropp och främst blir stark i vardagen och kroppsrelaterade övningar. Dessutom är skaderisken minimal i jämförelse med den träningen som alltid strävar efter att lyfta så tungt som möjligt, träning som i sig inte alls är fel på något sätt.

Jag tycker att det är en självklarhet att leva som jag lär. Jag har levt enligt dessa principer sedan hösten 2011 och jag planerar att göra så resten av mitt liv. Om inte det är ett bevis på hållbarhet så vet jag inte vilka bevis som krävs.

Slutligen vill jag cementera att jag aldrig någonsin kommer påstå att detta är det enda sättet att skapa en hållbar och hälsosam fysik och livsstil. Jag påstår bara med 100% säkerhet att det är ett, och ett väldigt bra, sätt att göra just det. Som frisk och vuxen individ äger du dina val och det är ett lika aktivt val att leva ohälsosamt som det är att leva hälsosamt. Hur just du väljer att göra ligger på ditt ansvar och jag via 16WOH kommer aldrig någonsin lägga någon värdering i det eller lägga en enda sekund på att tycka något eller övertyga dig om annat.

Jag som grundare av 16WOH har aktivt valt att inte lägga tiden på att diskutera med de som inte vill genomföra 16WOH. Vi lägger all vår tid på att inspirera och ta hand om våra deltagare som aktivt valt att söka sig till oss. Det blir både roligare och bättre på det sättet samt spar massor av tid och ökar livskvalitén för oss inblandade.

//Tony Andersson, VD, Grundare och Coach